kitchen extension by Proficiency design and build

Ringwood Rear Extension

When John and Sarah came to us in the spring of 2019, looking for help with the transformation of their five-bedroom house into the home they always dreamt it could be, we were delighted to rise to the challenge. The budget seemed reasonable for their plans and their plans looked achievable; however, our primary challenge on this build was the sheer expanse of steel required to support the new spacious extension to the property. Luckily we have an exceptional team of engineers to call upon.

John and Sarah had purchased the property knowing that much needed to be done to the décor, the style and the flow of the house. They needed more room and, most importantly, a new kitchen-dining-living space that would be grand enough to entertain in, but cosy enough to be the central ‘hub’ of their home. The whole project took six months through the spring and summer of 2019 and to see what we did, read on.

The facts

Project: Ringwood

Value: £460,000

Project Length: 6 Months

The Transformation

At Proficiency we tailor our service to the individual needs of the project and the expectations of our clients. So, when John and Sarah’s project required us to strip back the entire three-storey property to brickwork and renovate from the floor up, to demolish an existing rear extension and design and build an entirely new expansive ultra-modern one, to complete the project to a refined finish and to turn their garden into an entertaining space to die for.

The Build

John and Sarah’s property had already been extended upwards into the loft and outwards into the garden by its previous owner, but it was decided that a clean slate approach should be taken so everything was stripped back to bare walls and re-plastered, redecorated and refurnished. New lighting, bathrooms, flooring and décor, all finished to the highest of standards. The old rear extension was demolished and a new 4m by 10m extension built to house the kitchen and dining room, a vast open space with skylights and massive bi-fold doors to flood it with natural light and to create a flow between a new sumptuous interior and a stunning outside area with a beautifully designed built-in barbeque and entertaining area.

Loft conversion and large window by Proficiency Design and build

The Interior Design

Every wall in the property was plastered and redecorated in chic neutral tones to allow the steel, wood, tile, glass and crystal finishes in each room to shine. New Lusso Stone bathrooms were installed, lighting from Lee Brown and hand-made stained-glass windows brought in from studios in Wales.

The focal point of the home though, and the pièce de résistance of our refurbishment project, was the spacious kitchen diner extension. For this, a unique hand-crafted royal blue New Classic Kitchen from luxury kitchen specialists Martin Moore was selected, fashioned and installed with brass handles to match the lighting hung over the starkly contrasting white granite worktops.

Entrace hall, Chair, design by Proficiency
Table, chair, lamp from Proficiency design and build
hallway

PROJECT WALKTHROUGH

CUSTOMER REVIEW